Як вибрати точилку для ножів

9-7-2021

Гострі ножі-радість і гордість кожного кулінара. А підтримувати ріжучу кромку в ідеальному стані допомагають спеціальні точила. З цієї статті ви дізнаєтеся про їх основні типи, а також про те, чим базова заточка відрізняється від правки і доведення. Обрати точилку для ножів Ви зможете за посиланням где купить точилки для ножей.

Заточка, правка і доведення

Лезам ножа може знадобитися як заточка, так і правка або доведення. Це різні процеси:

  • під час заточування на полотні ножа зрізається найтонший шар металу і формується оновлена кромка леза. Заточка надає кромці загальну форму і робить ніж знову придатним для продуктивної роботи.
  • правка передбачає зміну кута ріжучої кромки і одночасно з цим усунення мікродефектів, що утворилися на ній за час роботи ножем — найдрібніші відколи, шорсткості і нерівності. Для правки ножових лез використовуються мусати, точильні камені і точила, оснащені додатковими правлячими пластинами.
  • доведення-завершальний етап, в процесі якого досягається висока чистота ріжучої поверхні. Після фінальної обробки клинок набуває дзеркальний блиск і максимальну гостроту. Виконувати доведення найкраще інструментом з дрібнозернистим точилом.

Щоб домогтися ідеального стану ріжучого полотна, рекомендується комплексний підхід: спочатку заточка для грубої роботи, потім правка для більш делікатних завдань і фінальна доведення. Хоча в побуті більшість користувачів обмежується тільки заточуванням з використанням зручної точила.

Типи точилок

Точила відрізняються своєю конструкцією і функціональністю. Можна виділити кілька основних типів.

Електричні

Найбільш сучасний і зручний тип інструменту, що забезпечує якісну і довговічну заточку. Його основні переваги-швидкість роботи і витривалість, що особливо актуально при необхідності нагострити велику кількість ножів. Він відмінно справляється з заточуванням інструменту з пошкодженою робочою частиною — зі сколами, зазублинами, подряпинами. Тому електричні точила широко поширені в сфері громадського харчування та ресторанного бізнесу.

Для побутового використання вони також стануть вдалим придбанням-пристрій автоматично задає потрібний кут заточування і вам не доводиться докладати ніяких зусиль. При цьому електричні моделі безпечні у використанні і зводять до мінімуму шанси поранити руки лезом. Комплектуються блоком живлення і працюють від мережі.

Також до категорії електричних відносяться цілі точильні комплекси, робота яких заснована на використанні гнучких абразивних стрічок різної зернистості. Вони легко справляються з заточуванням не тільки ножів, але і будь-якого інструменту з ріжучою частиною, будь то лопати, сокири, леза газонокосарок, ножиці. Наприклад, універсальна електрична точилка work sharp.

Механічні

Добре знайомі всім кухонні точила з одним або декількома точильними роз’ємами можуть використовуватися не тільки для заточування, але і для правки леза. Механічна точилка дуже проста у використанні, займає мало місця на кухні, має заводський кут заточування, відповідний для будь-якого кухонного ножа. Вдалим вибором стане модель з настільним упором і довгою рукояткою, щоб під час роботи інструмент стійко розташовувався на стільниці, а утримує його рука перебувала подалі від зони заточування.

Кишенькові або точила-брелоки

Максимально компактні портативні точила, які легко поміщаються не тільки в рюкзак або сумку, але і просто в кишеню. Вони завжди прийдуть на допомогу власникові затупився ножа в поїздці, поході, на рибалці або полюванні.

Точильні камені

Заточка з використанням спеціальних каменів є найдавнішим способом і з часом технологія практично не змінилася. Більшість точильних каменів мають вигляд бруска, виконаного повністю з одного абразивного матеріалу або комбінації декількох. Сучасні точильні камені доповнюються підкладкою, ручкою–тримачем, дерев’яним або пластиковим корпусом. Їх ефективне використання вимагає певного досвіду, так як кут заточування не виставлений автоматично і ви визначаєте його самі.

Мусати

Мусатом називають точилку для ножів, схожу за формою і принципом використання з напилком. Вони складаються з рукояті і точильного стрижня круглої, квадратної, прямокутної або овальної форми з ребрами, розташованими уздовж нього. Ще одна особливість таких точилок-намагнічений кінчик, який перешкоджає розлету металевої стружки під час роботи. Використовуються вони для правки — з їх допомогою можна вирівняти всі подряпини і щербини на лезі ножа, додати йому гостроти.

Точильні набори

Крім стандартних інструментів для заточування і правки, ви можете використовувати і спеціальні точильні набори, які відрізняються комплектацією і ступенем функціональності.

Точильний верстат-складається з підстави, направляючої для виставлення необхідного кута заточування і комплекту точильних брусків різної зернистості. При необхідності кількість брусків можна збільшувати, докуповуючи їх під ваші потреби.

Точильна система – в комплект входить затиск для фіксації ножа зі змінним кутом заточування, набір точильних каменів і напрямних для них, а також спеціальне масло, яке не тільки захищає камені від зносу, але і покращує якість заточування. Кожен брусок забезпечений пластиковою рукояткою різного кольору, який відповідає його зернистості.

Точилка з фіксованими стрижнями – в комплекті ви знайдете два абразивних стрижня і дерев’яний пенал, який використовується не тільки для їх зберігання, але і в якості підставки. На кришці пенала просвердлені отвори для фіксації стрижнів під потрібним кутом. Проводьте по ним лезом ножа, поки не досягнете потрібної гостроти ріжучої кромки. Така модель не призначена для повного заточування затупилися ножів, але з правкою справляється відмінно.

Матеріал точила

Матеріал або абразив, з якого виготовлено точило, впливає не тільки на якість заточування, але і на тривалість експлуатації інструменту.

  • алмаз: алмазні точила славляться зносостійкістю і довговічністю. Завдяки великій твердості такий матеріал точить швидко і якісно, з легкістю знімаючи шар металу з ріжучої кромки.
  • кераміка: точила з кераміки працюють більш делікатно, ніж алмазні, і знімають метал не так інтенсивно. З їх допомогою зручно робити доведення і полірування лез.
  • карбід вольфраму: міцний композитний матеріал, який гарантує міцність і тривалий термін експлуатації точила.

Абразиви відрізняються ступенем зернистості:

  • грубозернисті-використовуються для грубої роботи, такий як переточка або зміна кута заточування;
  • середньозернисті-хороший вибір для базової заточки;
  • тонкозернисті-підходять для правки або доведення, з їх допомогою проводять фінішну полірування лез.

Тип ріжучої кромки

Для отримання якісного результату варто вибирати точила, виходячи з типу леза вашого ножа.

  • звичайне лезо-пряма ріжуча кромка, яка зустрічається у більшості ножів. Ножі такого типу використовуються для нарізування практично будь-яких продуктів.
  • серрейторное лезо-ріжуча кромка зубчаста, що ускладнює її правильну заточку. Підтримувати такий ніж ідеально гострим-завдання досить складна і вимагає використання спеціальних точилок. Такі ножі знайшли застосування в нарізці хлібобулочних і кондитерських виробів.

У продажу зустрічаються моделі точилок з можливістю комбінованого заточування — і звичайних лез, і серрейторних.